2010
Återbesök i Reading
Har man en gång varit på Smådjursutställning i England ger det absolut mersmak. När Marianne Jargeus som 2009 anordnade en resa till ”Supreme London Championship Show” frågade om jag ville följa med gick det ganska så snabbt att bestämma sig. Denna gång tillfrågade bara några stycken för samåkning då det blev lite rörigt sist med 12 personer att hålla reda på... Denna gång var vi 3 st. Några till tog sig dit själva och passade också på att göra London.
Den 3 september bar det alltså av till London med flyg för vidare transport till Reading. Vi blev hämtade på flygplatsen av lejonuppfödaren Octavio som sedan körde oss till hotellet (samma som året innan). Vi anlände ej hotellet för än vid 22.00 på kvällen så det var i stort sätt bara att gå och lägga sig.
Efter en god frukost på ett café gick vi så vidare till utställningen. Ja, så var det bara att gå runt och titta. Nu har jag ju fått smak för rexarna både de stora och mini rexarna så det blev till att se över dem och de svårtecknade.
Hade bokat en mini rex i färgen chinchilla hos samma uppfödare som till honan jag har kvar. En hane som också skulle ställas ut. Brian, uppfödaren skulle inte komma till utställningen för än på söndagen men jag gissade mig till vilken kanin det var.
De svårtecknade var av blandad kvalitet. Finast var japanerna. Kanske inte teckningen men färgerna var otroligt skarpa på de svart-gula. 2009 tyckte jag ju att samtliga holländare så mycket små ut. Nu hittade jag faktisk en järngrå som såg ut att väga en bit över 2,5kg. Bra teckning hade den också och rätt kön. Skulle behöva en hane till. Men när jag letade upp ägaren var den inte till salu.
Något så originellt som trefärgad Tysk jätte scheck fanns i 2 exemplar var av en var riktigt fin. 2009 såg jag ingen rhinsk schek men nu fanns det faktiskt 2 st som såg ok ut.
I lokalen intill var det på lördagen utställning av råttor, mycket marsvin, hamstrar och möss. I lokalen fanns också montrar med försäljning av de flesta tillbehör till husdjur. Jag skulle titta efter marsvin till en bekant och fann 2 honor av bra kvalitet. Eftersom jag trodde att marsvinen skulle finnas kvar även på söndagen beslutade jag mig för att köpa en hane då.
Vi åkte med ut till Octavio för att installera redan inköpta kaniner. Där fick vi utöver lejonhuvade kaniner även se Vit blåögd belgisk jätte ungar 3 v gamla.
Så åkte vi in till Reading igen och senare på kvällen stämde vi träff med Sanna och Helena som också åkt över från Sverige för att besöka utställningen. Även Octavio och Paul mötte upp och så promenerade vi till en Italiensk restaurang där de beställt bord. Efter god mat och mycket kaninprat var även denna dag till enda.
Efter söndagsfrukost på tidigare nämnda café tillbringade vi dagen på utställningen.
Efter en lång dag på utställningen skulle jag och Marianne följa med Beverly hem och se ut Lejonhuvade kaniner som Marianne skulle köpa. Det var lång väg att åka och vi skulle vara på middag hos Octavio kl 19.00. Innan dess hämta Annelie vid hotellet. Det var mycket att titta på. Lejonhuvade i färgerna vit rödögd, rysstecknad m.fl. färger och så Belgisk jätte i färgen vit blåögd. Efter god grill mat och fixande av våra kaniner blev det taxi tillbaka till hotellet. Flyget hem gick ej för än 13.30 på måndagen men först fick vi sitta på planet och vänta då de måste tanka först.
Våra stackars kaniner anlände ej slutdestination Sollentuna för än lördagsmorgon... Men de mådde bra och hade inte tagit skada av den långa resan.
Finnerödja 8/5
Nu var det ett tag sedan vi var på utställning. Denna gång fick jag vara ”vanlig utställare”. Vi hade beräknat restiden fel så vi kom faktiskt för sent, vilket hör till ovanligheterna. Jag åkte med Berit dit och i Eskilstuna hämtade vi upp junioren Johanna med 2 kaniner. Bedömningen hade ännu inte hunnit börja men det dröjde inte länge innan jag blev tillfrågad om att bära kaniner på eftermiddagen. Domare för dagen var Christer Järnede (chef), EVA Lena Lönndahl, Ronny Friberg och Monica Olsson. Med fanns också aspiranterna Niklas Wingård (halvtid), Ingela Larsson, Bjarne Bäcker (halvtid ) och Daniel Lindbladh.
Det gick riktigt bra för mina kaniner och så vann Berit klass D (var ensam prisberättigad på 94p). En 96p blev de. Niklas Wingårds Norge import Geir vit rödögd hermelin. Även en 95,5 p en lilla Havana, Johannas holländare Holger fick 94p
Grupphanar: 282p
Konrad
5-10-18-9-9-19-19-5 =94p Domare: Ronny Friberg
Ragnar
5-10-18-9-9-19-19-5=94p Domare: Ronny Friberg
Henning
5-10-18-9-9-19-19-5= 94p Domare: Eva Lena Lönndahl
Zador
4 (lätt)-10-18,5-9-9-18-19-5=92,5p Domare: Monica Olsson
Roffe
5-10-18,5-9-9,5(ej färdig)-18-18,5-5= 92,5p Domare: Monica Olsson
Danmark 23-25/4
I juni 2008 var jag senast i Danmark och besökte Jörgen Larsen som är skyldig till min uppfödning av holländare i färgen japantecknad svart –gul. Sedan tidigt i vår har jag och Martina Haijlèn med familj planerat att göra en resa till Danmark. Denna gång skulle vi också föröka besöka några andra uppfödare för att hjälpa till med import av bl.a. rex dalmatiner. Elin och Samuel på Hårby kaningård förlorade alla fina hanar de ställde på LU. Martina själv förlorade många holländare sommaren 2009 då de fick trumsjuka av en bal dåligt hö. Själv skulle jag försöka få med mig en holländarhane hem + en hermelin fusch hane till en väninna.
Fredagen 23 april bar det så av i en fullastad bil. Vi transportlådor med plats för 13 kaniner. I en låda satt ”Lipton” en isabella färgad dvärg vädur från familjen Norman som faktiskt skulle till Jörgen. I utbyte skulle vi ha med oss en mycket fint typad dv vädur madagascar till dem.
Vi startade vid 9.30 och hade från början planerat att åka till Göteborg och ta färjan därifrån till Fredrikshavn. Vi ändrade planerna och åkte mot Skåne och Öresundsbron. Med detta tjänade vi in tid och pengar eftersom färjan är otroligt dyr.
Straxt efter 20.00 var vi framme. Jag och Martina blev kvar i stall Mimrelund medan Martinas föräldrar åkte i väg till restaurang. Nästan alla honor utom de 3 st som var vikta för Martina hade kullar. Vi gick igenom de 3 parade honor som Martina skulle få. Jag hade 2 hanar att välja på men föll inte för någon av dem. Fick jag inte med med mig någon hem så var det inte hela världen.
Vi tog ut och fotade, vände och vred på holländar/dv vädur ungar. Mest imponerade var vi av en kull svart-vita ungar där 7 av 9 st var näst intill perfekt tecknade.....
När klockan började närma sig 22 kom Martinas föräldrar och vi åkte mot vandrarhemmet. I sista stund hann vi in på Statoil för att handla varsin nattmacka.
Efter en god frukost på vandrarhemmet åkte vi för att hämta upp Jörgen vid bostaden. Sedan bar det av mot Stall Turbo där Bent Jensen hade sin uppfödning. Det var ca 10 mil dit. Här visades vi runt bland all sköns raser. I första stallet fanns ett 100-tal hermeliner i färgerna hothot, japantecknad svart-vit, sobel blå, svart, vit rödögd och fusch vit rödögd.
I nästa stall fanns ett 30 tal kaniner av raserna dvärg vädur bourgogne- manteltecknad, lilla havanna, lux, marburger egern, hermelin satin, en belgisk hare. Sedan fanns en ute gård med burlängor. Här fanns Alaska, dv vädur bourgogne, lux, marburger egern och Hermelin fusch rödögd. Bent hade även en voljär med duvor och höns + 2 mandarinänder. Han hade sett ut en passande hermelinfusch hane till min väninna Katrin.
Det var en fint typad liten hane, 9 mån gammal och med en vikt på 1 kg. Alla andra var av den lite grövre typen så det ser ju lovande ut.
Efter ficka med gott bröd och pålägg styrde vi kosan mot vår nästa kaningårdsbesök ca 7 mil där ifrån. Då hade klockan redan hunnit bli 13.00.
I ett villa område låg Osvald Hembergs kaningård. Där fanns bara rexkaniner i olika färger. (castor, viltgrå, orange, dalmatiner, japantecknad, vitrödögd och chinchilla) Även en hona importerad från England i den ovanliga färgen white svart. Här kunde man verkligen jämföra pälskvaliteten. Den engelska var outstanding. Osvald hade en otroligt fin och prydlig kaningård som låg undangömd bakom huset. Från utsidan märkte man alltså inte att det fanns ett 50 tal kaniner. Även Osvald hade duvor och höns. Trädgården var också väldigt fin med träd och buskar och små rabatter.
Här fick vi också stifta bekantskap med leopardrexen och de var så otroligt charmiga.
Osvald hade sett över vad han kunde avvara i rex dalmatiner väg. Vi fick köpa en hona med 4 ungar som var 7 v gamla + en obesläktad hane. Jag och Martina försökte att få köpa varsin leopard men det gick han inte med på. Även här fick vi fika och en stunds kaninprat (som vi inte riktigt förstod).
När vi väl kom tillbaka till Horsens var klockan 18.00 och vi åkte ut till Jörgens kaningård för att fodra kaniner och lämna av de inköpta. Sedan åkte vi in till Horsens ”City” där bord var beställt på en Mexikansk restaurang. Stadens bästa wienersnitzel serverades där och det kan sägas- att man fick mycket mat för pengarna.
Söndagen började med en väl tilltagen frukost och så åkte vi till Jörgens stall för att packa kaniner. Straxt före 10.00 kom vi iväg för en lång resa hem. Räknade ut att vi under helgen tillbringar runt 230 mil i bil men det var det verkligen värt.
![]() |
![]() |
Holländsk kanin hona med ungar, japantecknad blå-gul | Dvärgvädurs ungar, isabella |
![]() |
![]() |
Hermelin satin hona med ungar | Rex ungar, japantecknade gul-svart |
Kungsgården 23/1
Klass B
Kiwok
5-10-18,5-9-9-18,5-19-5= 94p domare: Tore Wigren
Zador
5-10-18,5-9-9-19-18,5-5= 94p domare: Tore Wigren
Klass A
Ragnar
5-10-18,5-9-9-19-19-5=94,5p domare: Roland Längeby
Kvänum 16/1
Klass B
Dahpne
5-10-18,5-9-9-18,5-19-5= 94p domare: Kjell Carnbrand
Kiwok
5-10-18-9-9-18,5-19-5= 93p domare: Christer Järnede
Zador
5-10-18,5-9-9-19-18,5-5= 94p domare: Glenn Larsson
Klass A
Holger
5-10-19-9-9-18-19-5= 94p domare: Affe Hedlund
Ragnar
5-10-19-9-9,5-19-18-5= 94,5p domare: Eva Lena Lönndahl
Einar
5-10-18,5-9-9-18,5-18-5= 93p domare: Tove Corneliusen
2009
Sollentuna Stockholms Läns Kaninavelsförening 7/11
Så var det dax för jubileumsutställning i hemma föreningen. Föreningen har funnits i 80 år. Det var mycket förberedelser innan. Hade väl tagit på mig lite väl mycket. Ordnat med 4 st lotterier, bakat mycket till cafeterian + att jag lite halvstressad åkte ut efter jobbet på fredagen för att hjälpa till att bygga. Dömde också på själva utställningsdagen. Tror att det ibland är lite svårt för utställare att verkligen förstå att det faktiskt tar på krafterna att döma en hel dag. Kanske inte så mycket fysiskt men det gäller att vara uppmärksam och ”klar i hjärnan”. Jag hade också en aspirant vilket iof är trevligt men bedömningen tar ju längre tid vilket innebär att också utställningen drar ut på tiden. Dömde om jag inte minns fel 3 eller 4 kaniner med 95p och nollade 3 st p.g.a. hakpåse, blå bottenfärg, för låg vikt osv. Tyvärr hann jag inte se så mycket mer än kaninerna jag dömde. Katalogen hann också ta slut. Hade väl räknat med att vi som domare skulle få varsin. Ställde ut lite djur själv och det gick ju bra. Ragnar fick sin 3e 95p och är nu Champion. Helgas 3 ungar fick åter 95p i Ungdjusgrupp. Castro fick 93,5 p och fick åka med andra utställare för leverans i Vallsta 14/11. Berit hade lagat mycket god lunch både till försäljning och domarmat. I lokalen hade också Stockholms Kaninhoppare tävling. Diana tävlade Affe och Lasse och båda kom i mål med ganska så bra resultat. Från prisbordet valde jag en säck pellets och en innebur. Det var det som var mest prisvärt.
Klass A
Holger
5-10-19 Bra!-9-9-18,5-19-5= 94,5p Domare Roland Längeby
Castro
5-10-18,5-9-9-18,5-18.5-5=93,5p Domare Eva Lena Lönndahl
Månskära
4Låg-10-19 Bra-9-9-18-18,5-5= 92,5p Domare: Stefan Fernlund
Einar
5-10-19 Bra!-9-8,5-19-18-5= 93,5p Domare Stefan Fernlund
Ragnar
5-10-19Bra-9-9-19Bra-19Bra-5=95p Domare Stefan Fernlund
Klass M
Helgas kull (Fleur, Daphne, Zador)
19-19-19Bra -38 Bra Vacker grupp= 95p Domare Eva Lena Lönndahl
Söderfors 24/10
Klass M
Helgas grupp fick 95p och vann. Kom 2a med Alices 94,5p.
Pumpen/Nyköping 17/10-09
Nu var det länge sedan jag var på utställning. I Nyköping behövdes jag inte heller som domare. Ställde ut 2 st ungdjursgrupper och det gick väldigt bra. Kom 1a och 2a i klassen dock var det bara 3 av de anmälda grupperna på plats. Det var en trevlig utställning och bedömningen var redan klar vid 14.
Resultat:
Klass M
Helgas kull (Zador, Fleur, Daphne))
Rasprägel och presentation 19 Kroppsform18,5-Färg & teckning 18,5-kondition &vård 38= 94p Domare Roland Längeby
Alices kull ( Shaman, Roxanne,Kiwok)
19 Bra- 18,5-19 Bra-38-Bra = 94,5 Domare: Eva Lena Lönndahl
Klass A
Cedric
5-10-18-9-8,5 (fällning)-18-18,5-5= 92 Domare Stefan Fernlund
Gulsippan 11/10-09
Åter en tävling i Gulsippan. Denna gång gick det väldigt bra. Harklöver debuterade i krokig lätt Ny med bara 2 fel. Affe kom tyvärr inte i mål i samma klass. Mango hade bara 2 fel i krokig lätt och Lasse tog pinne i Krokig medelsvår Ny.
Rådsparken 4/10
Var tilll Rådsparken och dömde kelkaniner och marsvin vilket var riktigt kul som omväxling till dömandet av raskaniner. Hittade en hel del välskötta och fina djur. Vann gjorde en lejonhuvad kanin.
Nykvarn 27/9
Kändes väl lite jobbigt att åka till Nykvarn och tävla dagen efter en inte allt för lyckad tävling i Gulsippan. Men idag gick det bättre. Ingen till final men tillfredställande resultat. Dock har Castro redan gett upp detta med hoppning och kom inte alls i mål. I Nykvarns hantverksby var det även marknad så där kunde man gå och titta lite.
Gulsippan 26/9
Det blev en lång tävlingsdag i Gulsippan i Hässelby. Ingen av mina 4 kaniner kom till final och Lasse strejkade efter 4 hinder så där kom vi inte ens i mål. De som var med var Lasse och Albert i rak medelsvår (ingen uppdelning i ny), Mango i rak lätt och Castro i rak lätt ny. Castro kom i alla fall i mål i lätt Ny.
Kalmar 19/9
Den 19 september höll Kalmar KAF sin årliga höstutställning på Skälby Loge. I år var det även i samband med 4H dagen så det fanns en hel del att titta på utöver kaniner. Några i Kalmars KAF hade också med sig en del höns vilket var ett trevligt inslag. Det var inte så många utställda kaniner men 3 domare behövdes i alla fall. Det var Eva Persson, Kenn Henri Nilsson och Monika Olsson. Utöver dem så fanns också domaraspiranterna Therese Frank och Ingela Larson på plats. Här ställdes en del svårtecknade kaniner men endast 3 medlemmar i S.K.U.F. För Linda Berthsson gick det bra med en 95p och flera 94,5p på sina rhinska. Gunnar Jeansson hade flera japaner med 94,5p. Själv hade jag bara med en liten holländare i klass B men det räckte och han fick 95p. Var dessutom till salu och blev såld till Gotland.
Det fanns också 2 st lilla tysk scheck som båda fick 94,5p Jag hade med mig Lasse i rak medelsvår. Det var första starten sedan han gick upp där. 4 fel och de med 3 fel gick till final så det blev inte så lång tävlan där.
London Championship Show 12-13/9
Marianne hade verkligen lagt ned mycket arbete på planeringen av denna oförglömliga resa till England. Letat upp uppfödare av de raser vi var intresserade av osv.
Den 11 september av alla dagar var vi 12 st damer från Stockholms län som startade vår resa från Arlanda till Heathrow airport utanför London. Vårt mål var den stora kaninutställningen i Reading utanför London.
Resan gick bra och efter en ca 40 min resa med flygbuss från flygplatsen var vi då framme vid Reading tågstation. Där ifrån var det ca 2 km gångväg till det lilla hotellet där vi skulle vara inkvarterade under vår vistelse i Reading. Vi anlände ju redan straxt efter 10.00 så fredag eftermiddag innebar shopping och lunch i form av den traditionella ”fish ans chips”.
På kvällen var vi bjudna till en uppfödare av lejonhuvade kaniner som vår reseledare Marianne kände sedan tidigare. Efter en helt galen taxifärd var vi framme vid den lilla farmen där Octavio bodde. Utöver ett 50 tal lejonhuvade kaniner fanns även ankor, kalkoner, hästar och kanariefåglar. Lejonhuvade är ju inte min ras direkt men här kunde man verkligen se hur de egentligen ska se ut. Octavio hade koncentrerat sig på madagascarfärgade – även lite siameser och en och annan japantecknad.
Vi hade i alla fall en trevlig grillkväll hos Octavio där vi också träffade lite andra kaninuppfödare och fick tillfället att öva på vår engelska.
Äntligen blev
det lördag och 12 st förväntansfulla svenskar gjorde entre på utställningen.
Först och främst blev det till att leta upp de uppfödare vi bokat djur av. Själv
hade jag bokat en chinchilla hermelin hane åt en bekant i Halland. Det var en
riktigt fint typad liten hane.
För en del blev väl inte de bokade djuren vad de tänkt sig. Några hade förväntat sig bourgognefärgade hermeliner och det visade sig att de var viltgula.
Det var en riktig upplevelse att se hur bedömningarna gick till. En hel drös med kaniner i samma ras och färg sattes upp samtidigt på domarbordet och rangordnades i placering. Inga poäng gavs, ej heller omdöme utan bara placering. 1an gick så vidare i tävlan om bäst i ras/rasgrupp osv.
De svårtecknade raserna ingick i klassen ”Fancy” - alla som ej kunde rangordnas någon annan stans. Rexarna var en alldeles egen rasgrupp så dalmatiner rexen fick ej vara med i ”fancy”.
Här nedan följer en bild på uttagningen av bästa Fancy där också angora och lejonhuvad kanin ingick.
Hur var då de svårtecknade raserna i England.? Ja, viktmässigt så var det låg vikt på djuren. Viktskalan var i de flesta fall lägre. Här var t.ex. idealvikten på en holländsk kanin 2,3-2,6 kg vilket innebar att det inte var så lyckat att importera en holländare från England. Dessutom tillät man att teckningen gick långt fram (gick in på ett av frambenen etc.). Däremot var färgerna mycket bra på de flesta svårtecknade raser. Dock mycket dåliga kroppar. De ryska kaninerna etc., trodde vi var förvuxna dvärgharar..... Japanerna var väl de jag blev mest imponerad av då de hade otroligt starka färger och fina fält. Vad schecken på ovanstående bild är för ras har jag inte riktigt kommit fram till. På buren stod det englisch men jag tycker att den ser ut mer ut som en lilla tysk scheck.
Vi pratade också med en dam som var angorauppfödare. Hon hade satt upp små batteridrivnafläktar på sina utställningsburar. Dessutom hade hon leksaker (bollar etc) i sina kaniners burar. Hon menade på att då lät de bli att noppra sig i pälsen.
Som ni förstår så fick jag inte med mig någon holländare hem till Sverige. Däremot föll jag verkligen för rasen Mini rex. De ser precis ut som en rex i miniatyr- inte alls som de rexpälsade hermelinerna vi har i Sverige. Nu har jag 2 honor och en hane i färgen chinchilla hemma i kaningården. Nu har jag precis ansökt om att få dem upptagna i Nordisk kaninstandard.
Större reportage om vår Englandsresa kommer troligtvis i något nr av KUF.
![]() |
![]() |
![]() |
BIS 2, dag 1. | BIS 3-7, dag 2. | Kelkaninbedömning, bedömning av en Holländsk kanin |
Tammerfors/Tampere- Finland 29-30/8
Lite tufft blev det allt att efter en häktisk helg i Vårgårda åka över till Finland och döma helgen där på. Men man blir alltid så väl mottagen i detta grannland så det blev som en liten semester istället. Det bästa var att flyget från Arlanda faktiskt gick direkt till Tammerfors. Så Fredag kväll anlände jag och blev inkvarterad på ett mycket bra hotell. Vid 9.00 på lördagsmorgonen blev jag hämtad vid hotellet för en ca 30 min lång bilfärd till Utställningen. Den var belägen i något vi i Sverige skulle kalla Bygdegård. Många har drabbats av influensan och domaren Anne kunde ej komma. Laura Menthonen fick stryka sina kaniner och döma istället. Denna dag dömde även vår svenska kollega Tore Wigren. 230 djur var anmälda men det var många som saknades. Vi hittade inte mindre än en 95,5p kanin och sammanlagt 8 st 95p av dessa skulle BIS 1-7 tas ut. !an var given i form av en Belgisk hare. 2a en stora Silver, 3a hermelin rödögd, 4a lilla silver svart, 5a Rex castor,6a Tan svart, 7a satin elfenben. Även så fick en holländare 95p och så ännu en satin. Vi fick god mat till lunch i form av köttfärsbiffar, mycket gott fika bjöds det också på.
Kvällen tillbringade jag med att se Finnkampen i Göteborg på just Finska.
Dag 2 var det färre djur och 2 domare. Jag och Jaana- Kaisa . Det var två olika utställningar och denna dag fanns klass D och M med. Flera fina M grupper fanns och så en kanonfin hermelinkull- madagascar som fick 95p. Här fann vi en annan typ av hare med 95,5p (dvärghare) Sedan var det bara 6 med 95p så BIS 2-6 blev som följer. Satin elfenben, Hermelin viltgrå, Lilla havanna, zobel blå, Dvärg hare, rex rödögd. Det var tyvärr många dvärgvädurs honor som blev nollade för sina ”vackra” hakpåsar.
Denna dag bedömdes också hel 90-talet kelkaniner. Även där uttogs BIS 1-7
Även denna dag var lugn och trevlig. Har under helgen även fått tillfälle att prata engelska och öva inför vår resa till Reading 11-13 sept.
Berga Dagarna, Berga Naturbruksgymnasium 30-31/5
Vi bjöds på två mycket soliga dagar när Berga Naturbruks gymnasium höll ”Öppet Hus”.
I år höll jag mest till vid kaninhoppningen då jag börjat så smått med detta igen. Dock har jag tillsammans med tidigare kassör i Stockholms Läns KAF fixat med det traditionella lotteriet som vi har på lördagen i Stockholms Läns KAF. Ett riktigt pyssel att fixa själva lotterna som i år bestod av knappar med bild och säkerhetsnål på baksidan där själva lotten fästes. Men lotterna gick åt och vi hade ändå 220 st. Väldigt bra priser: gossedjur, godisskålar, böcker m,m. Både KAF och kaninhoppningen fick mycket reklam då de fina dagarna drog enormt mycket folk.
Jag tävlade ”Albert” och ”Lasse” i krokig medelsvår på lördagen. Lasse hade bara 4 fel i grundomgången men det var bara de med 3 fel som gick till final. Kändes ändå bra för nu har jag lärt mig att hänga med i krokigbana. Albert däremot fastnade vid 8e hindret och där satt han så vi utgick.....
På lördagen hade vi ju utställning men då var jag också mest vid kaninhoppningen och hjälpte också till som tidtagare. Tävlade Mango och Lasse i rak lätt och Lasse var felfri i grunden men slarvade till sig 2 fel i finalen. Mango gick på 4 fel och ej till final. I krokig medel kom Albert i mål i alla fall med 5 fel.
Glada överraskningar väntade på utställningen...
Ungdjursgrupp Klass M
”Cedric, Celine, Castro”
Rasprägel och presentation 19-Kroppsform 18,5-Färg och teckning 18,5-kondition,vård och sundhet 38= 94p
Klass A
Einar
5-10Bra-18,5-9-9,5- 19Bra -19Bra-5= 95p Vackert djur Domare: Eva Lena Lönndahl
Holger
5-10-19Bra-9-9-18,5-19-5= 94,5p Domare: Stefan Fenlund
Ragnar
5-10-19Bra-9-9-18,5-19Bra – 5= 94,5p Domare: Stefan Fernlund
Tor
5-10-18,5-9-9-18,5-18,5 önskar bättre teckningsfält-5= 93,5p Domare: Eva Lena Lönndahl
I övrigt så vann Berit Dunachie klass A och kom också 2a i denna. Elin Robertsson och Samuel Miding vann klass M med rex Dalmatiner. Mer kan ni nog läsa på KAFs och vår egen hemsida. Jag kom 3a i klass A med grupp hanar 284p. Tyvärr hann Berit lägga beslag på de fina blomarrangemangen men en säck pellets blev det i alla fall. Tack Berga för två fina dagar.
Riksutställning, Tierp Uppsala Läns KAF 28/2
På denna utställning skulle vi egentligen ha varit 5 st domare. När utställningsdagen kom visade det sig att vi var en domare kort. Men det gick ändå jättebra då kaninerna var vägda i förtid och att det var bra och effektiva bärare. Vi var klara med bedömningen redan framåt 14.00. Det blev 2 st 95,5p – en holländsk kanin svart och en hermelin vit rödögd. Holländare blev BIS. Det var också uttagning av bästa vädur. En lilla tysk och en dvärg vädur hade uppnått 95p. Den lilla dvärg väduren segrade. Bästa färgade blev en delinaar.
Det såldes lotter och självklart vann jag högsta vinsten. En säck stampe pellets med tillhörande fodertunna, hundchampo och en hund/katt kalender. Tunnan gav jag bort och pelletsen sålde jag till Gun som använder just den sortens pellets.
Stambokföringsbedömning, Tvååker Hallands Läns KAF 22/2
Hade sedan lång tid tillbaka bokat in en resa till bekanta i Falkenberg och turligt nog så behövdes det också en domare till stambokföringsbedömningen där. Det visade sig att det skulle behövas två domare då antalet djur slutligen uppgick till 157 st.
Bedömningen hölls i ett klassrum på Munkagårdsgymnasiet. Det var riktigt bra kvalitet på djuren även om en del fällde. Vi fann 2 vita rödögda, en viltgrå och en silver hermelin med 95,5, en fransk vädur, 2 holländare, en belgisk jätte och några hermeliner med 95p. Domare var jag och Tove Corneliussen.
Stockholms Läns KAF , KM i Sollentuna 8/2
Idag hade vi vårt eget KM på ny plats. Tidigare så har vi alltid varit i Kallhäll Folketshus. Detta var en föreningslokal i medlem
Domare var Pierre Eriksson och Eva Lena Lönndahl. Skönt att inte behöva döma och kunna hjälpa till som bärare och med lite annat pyssel. Klubbmästare junior blev Kim Hellerstedt med en svart hermelinhane. Klubbmästare senior blev Berit Dunachie med en hermelin havanna. Berits Hermelin och en vit blåögd dvärg vädur var de två 95p för dagen. Själv vann jag klass B med en stam holländsk kanin japantecknad gul svart. Klass A vanns av Linneà
Det var en jätte trevlig utställning även om kvaliteten på kaninerna kunde ha varit bättre.
Klass B
Norrgårdens Einar
5-10 bra rasprägel-18,5-9-9-19-19-5 = 94,5p domare Eva Lena Lönndahl
Norrgårdens Freya
5-10-19-9-9-18,5-18,5-5=94 domare: Pierre Eriksson
Norrgårdens Silja
5-10 Mycket bra!-19 Bra-9-9-19-19-5= 94,5p domare Eva Lena Lönndahl
Klass A
Ragnar Timotej
5-10-19-9-9-18,5-18,5-5=94p domare Pierre Eriksson
Åsbrinkens Gusten
5-10-18-9-9-17-17,5 främmande färg, madagaskar 5= 90,5p domare Pierre Eriksson
Mimrelunds Konrad
5-10Mycket bra!-19-9-9-19Bra!-19Bra!-4 bruten klo=94p Domare Eva Lena Lönndahl
Mimrelunds Henning
5-10-18,5 smal fram-8,5 ej färdig-9-18,5-19-5= 93,5 Domare Eva Lena Lönndahl
Peps
5-18,5-37-9-9-9,5-5=93p Domare Pierre Eriksson
Utställning, Mora med SDK`s Vinterspecial 31/1-1/2
Fredagen 30/1 bar det av upp till Mora. Jag och Berit Dunnachie anmälde kaniner (10 st hermeliner och 7 holländare). Det visade sig att jag också behövdes som domare så det var ju kul. Resan upp gick jättebra. Väl på plats visade det sig att ridhuset var jätte kallt. Utomhus var det 11 grader kallt och i ridhuset runt 0 grader. Vi hjälpte till att lägga in halm i burarna. Doch fick vi snåla på halmen och några av mina kaniner såg ut därefter på tassarna under lördagens bedömning. Hotell Kung Gösta som vi bodde på var mycket bra med god frukost osv. Det jag befarade stämde.... Det var otroligt kallt att stå och döma i ett ridhus. Bedömningen tog också mycket lång tid då uttagningar av bästa i dvärgraserna och bäst i färgen av dessa också skulle tas ut. Kvaliteten på djuren kunde ha varit bättre och många fick avdrag för gula tassar. Det blev en 95,5 på en svart dvärg hare. Jag dömde 3 st 95p (dvärghare och 2 st hermeliner. Pierre Erikssonn och jag dömde också produkterna. Roligt var att Einar fick 95p och det är ju första gången som de 3 st syskonen ställs i klass B. Mindre roligt var att jag missat vita hår på Peps. På lördagkvällen var det thaibuffè på hotellet och SDK folket träffades och hade trevligt under denna. Söndagen flöt på bra med SDK´s årsmöte och slutligen prisutdelning. Hemresan gick också bra.
Norrgårdens Freya - B klass
5-10-18-9-9-18,5-18,5 önskar bättre jpntekn-5= 93p
Norrgårdens Einar - B klass
5-10-19-9-9-19-19-5= 95p Vackert Djur!
Norrgårdens Silja - B klass
5-10-18-9-9-18,5-18,5-4gula tassar= 92p
Peps - A klass
5-19-37,5-9-9-9vita hår= 93,5p
Norrgårdens Spinell - A klass
5-10-18,5-9,5-9-19-18-4gula tassar= 93p
Mimrelunds Konrad - A klass
5-10-18,5-9-9-19-19-5= 94,5p
Mimrelunds Tor - A klass
5-10-18,5-9-9-18,5-18,5-4 gula tassar= 92,5p
Ragnar Timotej - A klass
5-10-19-9-9-18,5-18,5-5= 94p
25/10 Riksutställning i Tierp- Uppsala Läns KAF
Ställde inte ut men dömde bland annat en av utställningens högst bedömda kaniner. Lilla Havana 95,5p! En otroligt vacker ung hane.
Utställning i Örebro Läns Kaninavelsförening, Örebrotravet 24/1
Ja, då var man tillbaka till Örebro igen. Det var ganska så otäckt resväder så jag och Berit kom inte fram för än 8.45. Dock var det många utställare som var försenade pga vädret så bedömningen kom ej igång för än kl 9.30. Jag ställde inte ut några djur själv utan dömde bara. Det blev faktiskt två kaniner med 96p (en dvärghare hona och en alaska hona). Också en del 95,5p. Jag fick i alla fall några fina 95p på mitt bord. 2 viltgrå hermeliner, 2 vit lant och en belgisk hare. Bästa hona blev alaskan och även så blev bästa hane en alaska. På övervåningen pågick kaninhoppning och jag kunde hälsa på mina gamla uppfödningar Karla, Plopp och Freidrich. Deras ägare Lina tävlar ganska aktivt i kanihoppning med dem. Resan hem gick mycket så vi var hemma vid 18.00.
Tävling i Örebro Läns Kaninhoppare, Örebro 17/1
Det var ett tag sedan jag tävlade hoppning så när Diana frågade om jag ville följa med till Örebro så tyckte jag att det skulle bli jätte kul. Vi var 3 st i en ganska så fullastad bil (13 st transportburar). Tävlingen var utomhus på Örebro universitets parkering och det var kallt..... Både jag och kaninerna var lite ringrostiga. Konrad och Spinelle tävlade Rak lätt Ny och tiden gick ut när de bara hade några få meter kvar till mål. Det var ju lite trist då de bara hade 3 respektive 2 fel. Mango gick på 4 fel i Lätt. Diana kom till final i Rak lätt och svår med 2 st av sina kaniner och alla hennes kom i alla fall i mål. Jenny hade en kanin som gick till final i en klass.
Husdjursmässa; Kista 3-6/1
I dagarna 3 pågick den årliga Husdjursmässan. Tidigare år har den hållits i Sollentuna. Nu har nya lokaler byggds i Kista. Denna lokal var bättre då det var högt i tak. Stockholms Läns KAF hade monter och vi visade upp kaniner av olika raser. Populärast var nog franska väduren och den svarta angorahanen som gick i markburar. Med fanns också 2 st hona med kull av rasen lilla tysk vädur. Vi hade också lyckats samla ihop: rex, dvärg vädur, hermelin (rex, normalhårad och fusch), belgisk hare, saschengold, dvärg hare och holländsk kanin. På söndagen 4/1 hade vi ”utställning för stambokföring. Stefan dömde och hittade en hel del fina kaniner (1 saschengold, 1 hermelin och 2 st dvärg vädurar med 95p). Mässans stora dragplåster var som vanligt kaninhoppningen och även där hjälpte jag till som funktionär genom att sitta tidtagare i 2 klasser. Hjälpte också till att riva KAFs monter på tisdagkvällen.
2008
6/9 Registreringsbedömning, Knarrnäs- Stockholms Läns KAF
Norrgårdens Turkos
5-10-19-9-9-19 Bra japanteckning!-18 ojämn-5 = 94p Domare: Stefan Fernlund
Norrgårdens Spinell
5-10-18,5-9-9-18 ojämn-18 ojämn-5 = 92,5p Domare: Stefan Fernlund
20/9 Riksutställning, Kalmar – Kalmar Läns KAF
Norrgårdens Spinell - A klass
5-10-18-9-9-18,5-18-5= 92,5p Domare: Kent Svensson
Mimrelunds Tor - B klass
5-10-18,5-8 fällning-9-18-18,5-5= 92p
18/10 Riksutställning Buskhyttan - Södermanlands Läns KAF
Dömde juniorutställningen
Åsbrinkens Gusten - B klass
5-10-18,5-9-9-19-18,5-5= 94p Domare: Roland Längeby
Norrgårdens Helga, Norrgårdens Einar, Norrgårdens Freya – M Klass
19 Bra!-19-19-38 = 95p Lovande Vann Klassen.
1/11 Vanda (Helsingfors), Finlands Kaninförening
Dömde men tyvärr inga höga poäng. Övriga domare 2x 95,5p(Engelsk scheck och satin) och 9x95p (dvärghare, hermelin x 3, satin x2, sobel brun, dvärgvädur, wiener).
2/11 Berga Naturbruks Gymnasium, Stockholms Läns KAF
Dömde också .
Mimrelunds Konrad
A- klass:5-10-18,5-9-9-19-18,5 önskar bättre japan tkn -5= 94p domare: Eva – Lena Lönndahl
Norrgårdens Cayenne
A-klass: 5-10-18-9-9-18-18-5= 92p Domare: Roland Längeby
Ragnar Timotej
A-klass 5-10-18,5-9-9-19-18,5-5= 94p Domare: Roland Längeby
Norrgårdens Spinell
A-klass:5-10-18-9-8,5 ej färdig-19-18-4- smutsiga tassar = 91,5p Domare: Roland Längeby
Peps
A-klass :5-19,5-38 Bra-9-9-9-5= 94,5p Domare: Roland Längeby
8/11 Moelv, Hedmark Norge, Ungdjurs LU och hankamp
Till utställningen var det 1043 anmälda nr och i Norge är det nu väldigt stor brist på domare.
Utöver 9 st norska domare var vi 4 st från Sverige och 2 st från Danmark som dömde. Man kan ju säga att klassen på många raser i Norge är väldigt bra. Det blev sammanlagt 6 st med 96p- alla honor och väldigt många med 95,5p. BIS blev en alaska hona och bästa hane en Belgisk jätte. Det blev många mil i bil från Stockholm till Moelv som ligger ca 15 mil norr om Oslo, men det var det värt.
15/11 Linköping, Östra Östergötlandsläns KAF
Här var jag bara en vanlig utställare och hjälpte bl.a. till som bärare. Här fanns det jättefina kaniner och Bernt Andersson vann klass B med 287p på vit lant. Felicia Eriksson hade jätte fina Bourgogne och även viltgula rex.
Jag var den enda som ställde ut holländare och det gick riktigt bra. Dock gick locket på duvlådan upp när jag skulle bära ut Ragnar till bilen. Han hoppade ut och vi var flera som hjälptes åt att jaga rätt på honom......
Norrgårdens Cayenne
5-10-18,5-9-9-18-18-5 = 92,5p domare Kjell Carnbrand
Mimrelunds Tor
5-10-18,5-9-9-18,5-18,5-5= 93,5p Domare Peter Landberg
Ragnar Timotej
5-10-19 God-9-9-19-19 Mycket bra tecknig-5=95 Vackert Djur! Domare Kjell Carnbrand
Mimrelunds Konrad
5-10-18,5-9-9-19-19-5= 94,5p Domare Peter Landberg
Norrgårdens Spinell
5-10-18-9-9-19-18-5= 93p Domare Christer Järnede
Norrgårdens Serpentin
5-10-18-9-9-18-18-5=92p Domare Christer Järnede
Peps
5-10-18,5-37,5-9-9-10-5= 94p Domare Peter Landberg
22/11 Bergvik, Gävleborgs Läns Kaninavelsförening
Vi hade otur med vädret och det snöade en hel del på vägen upp till Bergvik. Hemresan var ännu eländigare så stackars Stefan såg knappt vägen fram för sig. Utställningen däremot var som vanligt väldigt trevlig i en mycket bra lokal. Lunchen är alltid jätte god.
Här ställde jag inte ut något själv utan dömde bara. Det ställdes mycket fina kaniner. Roligt var att det skulle tas ut bästa tecknade. Vilket var många som fått 95p. Två lejonhuvade (sobel brun och rysstecknad), 3 holländare (2 svarta+ 1 japantecknad), 3 st tan och så en lilla tysk manteltecknad viltgrå. Vann gjorde lilla tysken som dessutom blev utställningens bästa hona. Det var Stefans så det var extra kul. Roligt var också att den japantecknade holländaren var min uppfödning som jag sålt i våras. Bäst på hela utställningen blev en viltblå wiener 95,5p.
29/11 Mantorp, Västra Östergötlands Kaninförening
I år samlade utställningen inta mindre än 823 kaniner. Alla kom ju inte men det var många kaniner endå.. Det behövdes egentligen inte 10 st domare men för att allt skulle flyta på bra hade man kostat på sig en extra. Och chefsdomare Kjell Carnbrand behövde inte döma.
Här var det väldigt bra kvalitet på djuren. 2 st 96p, 10 st 95,5p och väldigt många 95p.
Bernt Andersson är outstanding med sina vita lant. Hade de båda 96p kaninerna.
Vi tävlade om bästa svårtecknade- enskilt djur inom S.K.U.F. 4 kaniner uppnådde 95p. Min japantecknade ”Ragnar”, 2 st rysk kanin från Gunnar Danielsson och en rhinsk scheck från Linda Berntsson. En av ryssarna vann. Camilla Clemèns ungdjursgrupp med blå holländare vann klassen på 95p. Själv dömde jag en fin grupp med rex castor. Den fick 94p.
Som vanligt var det en välordnad utställning med ett otroligt fint prisbord.
Jag ställde bara 2 kaniner och det gick som sagt riktig bra.
Ragnar Timotej
5-10-19 God-9-9,5God-19-18,5-5=95p Vackert djur!
Peps
5-18,5 bättre öronplacering önskas-38-9-8,5 ej helt färdig-9,5-5= 93,5p
7/12 Skellefteå, Västerbottens Läns KAF
Den 6e bar det av med flyg till Umeå för vidare färd med Inger Milton som hämtade mig vid flygplatsen till Skellefteå. Vi åkte direkt till utställningslokalen - Skellefteå travbana. Jag ”missade” ju byggandet på vår egen höstutställning då jag var i Helsingfors och dömde dagen innan. Hann inte riktigt med Västerbottningarna i byggandet då allt gick väldigt fort. Vi började straxt efter 2 och alla burar var uppe, prisbordet uppställt o.s.v. redan vid 15.45....
Jag skulle bo hos kollegan Cathrine och hennes familj i Rengvaldssträsk.
Det var jätteroligt att döma och det var mycket bra kvalitet på kaninerna. 1 st 95,5p och 21 st 95p. Hela 12 st hermeliner fick 95p. En viltgrå hermelin blev bästa hane. En vit rödögd hermelin hona blev BIS (den enda med 95,5p). Jag hjälpte också till med rivandet av utställningen. Åkte ej hem för än på måndagsmorgonen.
13/12 Grand Gala, Helsingfors
Detta skulle bli årets sista utställning för min del. Sent på fredag kväll bar det av med flyg från Arlanda till Helsingfors. Meri som hämtade mig på flygplatsen hade kört skyttetrafik till och från hotellet där alla utländska domare skulle bo. Jag var den sist anlända. Efter en trevlig pratstund med domarna Monika Jakobsson, Kjell Helge Håtun och Stigbjörn Thorvaldsen var det skönt att få sova lite. Dock vaknade vi före klockan och gick och åt frukost lite tidigare än vad vi tänkt oss. Utställningen var i samband med en stor internationell hundutställning. Kaninutställningen var i en annan hall där också marsvin, illrar, hamstrar, burfåglar m.m. inhystes. Utöver redan nämnda domare var det Jaana-Kaisa Kekki (Finland) och KennHenri och Eva Nilsson från Sverige.
Det var många fina kaniner och bäst av alla blev en viltgrå dvärgvädur hane 96p, Samma utställare hade även en hona i samma färg och ras med 95p. Sedan var det 4 st med 95,5p och 24 st med 95p. Roligt var att 2 st av Elina Backs holländare (förstås släktingar till mina) fick 95p. Stigbjörn dömde en fin hane och Monika dömde en vacker hona. Min bruna uppfödning Knut fick 94p av Eva. Jag var den enda domaren som åkte hem redan på lördagskvällen. De andra stannade till söndagen.
14/12 Blåkulla Ridklubb, Västerhaninge Stockholms Kaninhoppare
Jag tävlade sist i slutet av juli så det kändes rätt så kul att komma ut och träffa de gamla klubbkamraterna igen. Åkte till tävlingen med Diana som hade 5 kaniner med. Själv hade jag bara Mango i krokig lätt och gamla Albertine i veteran. Albertine gick på 2 fel i grundomgången men kom ej i mål i finalen. Mango hoppade på 2 fel i grundomgången men kom ej till final. Jag satt tidtagare i två klasser vilket alltid är kul. Trevligt var att det var två tjejer som tävlade med holländska kaniner (utöver Dianas Gunde). En av dem tog placering i Lätt ny (Theas och min gamle Royal Golds dotter)..